Menü Bezárás

Innovatív megoldások múzeumok számára 3D nyomtatással

A 3D technológiák alkalmazása új dimenziót nyit meg a múzeumok számára, legyen szó műtárgyak replikáinak elkészítéséről, műkincsek digitalizálásáról, egyedi kiállítási díszletek, dekorációk készítéséről, az alkalmazási lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. 

Az additív gyártást már évtizedek óta széleskörben használják az ipar, egészségügy illetve az oktatás területén. A technológia és az alapanyagok fejlődésével a többi iparág, köztük a képzőművészek, restaurátorok, múzeológusok is kezdik felfedezni a benne rejlő lehetőségeket és világszerte egyre több múzeum alkalmazza sikerrel a 3D nyomtatást vagy 3D szkennelést.

ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK

Replikák készítése  |  Épületek, műtárgyak restaurálása  | Gyűjtemények digitalizálása  | Egyedi kiállítási díszletek, dekorációk gyártása   |  Díjak, ajándéktárgyak készítése  |  Oktatási segédletek

Másolatok, replikák készítése

A 3D nyomtatás segítségével a múzeumoknak lehetősége van ritka vagy törékeny tárgyakról élethű másolatokat készíteni, ezáltal biztosítani tudják a látogatók számára, hogy közelről megtekintsék, megérintsék anélkül, hogy veszélyeztetnék az eredeti darabot, illetve a másolatok segítségével több kiállításon is megjeleníthető egy műtárgy.

Ez történt a képen látható T. rex esetében is, amelyet a holland Naturalis Múzeum készített a Japán Dinoszaurusz Múzeum számára. A 14 méter hosszú és 5 méter magas csontváz 300 csontból áll, amely alapján 3D szkenneléssel és két darab Builder Extrem 1500 PRO 3D nyomtatóval egy év alatt készítették el a 12 méter hosszú másolatot. 

Óriás dinoszaurusz 3D nyomtatása a japán múzeum részére
A holland Naturalis Múzeum által készített 12 méter hosszú replika. Forrás: Builder 3D

Épületek, műtárgyak restaurálása

A múzeumok életében gyakran van szükség a megsérült vagy hiányos műtárgyak helyreállítására, amelyek restaurálását nagyban támogathatják a 3D technológiák megoldásai.  

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Digitális Formaképzés laborjával több alkalommal működtünk együtt műtárgyak restaurálásában, ezekből a projektekből szeretnénk bemutatni párat a lenti képeken.

Szobrok, épületek restaurálása 3D nyomtatás segítségével
Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik gipszszobrának (Johann Martin Fischer: Izomember) bal nagylábujja, valamint a második lábujja hiányos volt, ennek pótlását készítette el Mézes Attila 3D nyomtatás segítségével. Forrás: Lepsényi Imre
Restaurálás 3D nyomtatás segítségével áki Szentháromság-emlékoszlop - Galamb
A honfoglalás millenniumi jubileumára emeltetett Jáki Szentháromság-emlékoszlop restaurálására 2021-22-ben került sor az MKE Epreskertjében. A szentlélek galamb szárnyát egy digitálisan megtervezett 3D kiegészítéssel pótolták. Restaurátorok: Mézes Attila, Bíró Imola Emese, Szemerey-Kiss Balázs 3D szkennelés: Lepsényi Imre
Szobor 3D szkennelés és vizualizáció
Európa elrablása - Agárdi Fanni restaurátor PhD hallgató kereste meg a Képzőművészeti Egyetem Digitális Formaképzés Laborját* két kiegészítésre váró szobor 3D szkennelésének igényével. Forrás: Lepsényi Imre

Gyűjtemények digitalizálása

A 3D szkennelés alkalmazásával digitális másolatot készíthetünk a műtárgyakról, majd az így létrejött 3D modellt felhasználhatjuk archiválási célra, virtuális kiállításokhoz, animációs filmekhez vagy szükség esetén a tárgy későbbi restaurálásra, esetleg sokszorosítására.

 

Calibry Nest szoftver
3D Systems CJP print

Egyedi kiállítási díszletek, dekorációk gyártása

A nagyformátumú 3D nyomtatók megjelenésével új korszak kezdődött a vizuális kommunikáció területén, mivel segítségükkel gyorsan és költséghatékonyan gyárthatók bonyolult formájú, egyedi, nagyméretű dekorációk, displayek, signage termékek. A technológiát tekintve lehetőség van tömör (Builder 3D Printers) vagy üreges (Mimaki 3DGD-1800) XL méretű tárgyak nyomtatására is. 

 

Épület díszlet – 3D nyomtatással született újjá a Radisson Blu Béke Hotel Mr. Foster nevű legendás szobra

Stand dekoráció – ember nagyságú, kéz alakú TV állványt készítettünk a 2022-es kiállításokra

Kirakat dekoráció – egy holland luxusáruház kirakatába tervezett 1 m hosszú hattyú

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, Varázsgömb makett, Fotó: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz

Makettek, modellek készítése

A műgyantás 3D nyomtatók segítségével részletgazdag, precíz nyomatok készíthetők, akár egészen pici, pár mm-es méretben is, így kiválóan alkalmazható makettek, modellek elkészítéséhez. 

A képen látható Varázsgömb modelljét a Planning Studió munkatársai tervezték a Nyugati pályaudvar mellett található üres telekre. A makett elemeit 3D nyomtatással készítettük el, az összeállítást és teljes utómunkát pedig partnerünk Szakál Tamás végezte, akivel már számos hasonló projektben működtünk már együtt sikeresen.

Díjak, trófeák

A 3D nyomtatás segítségével lehetőségünk van teljesen személyre szabott díjakat készíteni céges rendezvényekhez, évfordulókhoz, versenyekhez.

A képen a Jerger Krisztina-díj látható, amely SLA nyomtatással készült átlátszó alapanyagból. A díjat és azzal összefüggő arculatot Lepsényi Imre tervezte. Hagyományos gyártástechnológiákkal egy ilyen bonyolultságú forma nem állítható elő.

Fotó: Dénes Nóra

Oktatási segédletek

A 3D nyomtatás lehetőséget nyújt érdekes, interaktív oktatási eszközök készítésére.

Nyomtathatunk például történelmi nevezetességeket vagy akár teljes csatajeleneteket, amelyekkel vizuálisan is megjeleníthetjük a történelmet a diákok, látogatók számára. Készíthetünk mágnesekkel összeilleszthető 3D-s kirakót, anatómiai modelleket vagy szobrok, műtárgyak kicsinyített változatát.

Van egy jó ötlete? Mi segítünk megvalósítani!
Forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefonszám:  +36 1 477 4070 

Email:  3d@kvint-r.hu 

MuseumDigit 2023