Menü Bezárás

Kezdőlap  >  3D nyomtatás  >  3D szkennelés

3D szkennelés, digitalizálás

Meglevő tárgyak, alkatrészek digitalizálása nagy pontosságú, professzionális 3D szkennerekkel

  • Prototípuskészítés
  • Digitális állomány kézzel készült tárgyak újragyártáshoz (műtárgyak, szobrok, ékszerek)
  • Reverse Engineering (Visszamodellezés)
  • Mérés és ellenőrzés
  • Orvosi alkalmazások
  • Kutatás és oktatás
  • Kulturális örökségvédelem
  • Szórakoztatóipar
  • Felmérések az építőiparban
3D szkennelés, digitalizálás, visszatervezés
3D szkennelés, digitalizálás

Hogyan és mivel történik a 3D szkennelés?

A fizikai tárgyak digitalizálásának elterjedt módja a 3D szkennelés, amely során a tárgyakról egy 3D pontfelhőt hozunk létre, amelyből egy úgynevezett poligonmodell (más néven mesh-modell) készíthető. Az így készült modell pontosságát, részletességét a használt 3D szkenner határozza meg.

3D SZKENNELÉS FOLYAMATA

Eszköz kiválasztása: Első lépésként a szkennelendő tárgy mérete, felülete, a kívánt pontosság alapján kiválasztjuk azt a szkennert, ami a legalkalmasabb az adott feladathoz. Az eltérő működési elven üzemelő 3d szkennerekek, különböző előnyős tulajdonságokkal rendelkeznek.

Előkészületek: Bizonyos esetekben (fényes felület, fekete színű felszín), a tárgyat elő kell készíteni 3D szkennelésre: referencia pontokat (markerek) kell felhelyezni vagy mattító spray használatára van szükség.

Kalibráció: A pontos mérések és adatgyűjtés érdekében szkennelés előtt elvégezzük a 3D szkennerek kalibrálását.

3D szkennelés: Struktúrált fénnyel működő szkennerek esetén a szkennelés során egy nagy felbontású projektor egy raszterhálót vetít ki a tárgy felületére. Az optika ezen háló torzulását és a visszavert fényt mérik és így alkotnak egy 3D-s pontfelhőt. A szkennelést minden esetben nagy gyakorlattal rendelkező, szakképzett kollégák végzik.

Adatfeldolgozás: A szkennelés során összegyűjtött adatokat szoftver segítségével feldolgozzuk, szűrjük és tisztítjuk a pontfelhőt. Több részletben szkennelt, nagy tárgyak esetén a szkennelt állományokat illesztjük.

Modell elkészítése: A feldolgozott adatok alapján létrehozzuk a háromszögekből álló polygon modelt (mesh háló). Abban az esetben, ha rögzítettük az objektum textúráját is, akkor ennek a folyamatnak a keretein belül a mesh hálóra illesztjük a textúrát is. 

Exportálás: Az elkészült 3D modellt különböző formátumokban lehet elmenteni, amelyeket későbbi tervezési, vizualizációs vagy gyártási feladatokhoz használhatunk.

3D szkennelés folyamata, mesh

A 3D szkennelés alkalmazási területei:

IPARI TERVEZÉS ÉS GYÁRTÁS

Terméktervezés, prototípusgyártás: Lehetővé teszi a tervezők és termékfejlesztők számára, hogy valós időben vizsgálják és módosítsák a termékek geometriáját, ez meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a termékfejlesztés folyamatát.

Alkatrész rekonstrukció: Törött, meghibásodott alkatrészek visszamodellezésével el lehet készíteni a tárgyak digitális másolatát, így a 3D modell segítségével újra gyártható az alkatrész.

Minőségellenőrzés: A 3D szkennelés lehetőséget biztosít az elkészült alkatrészek és a 3D tervek összehasonlítására, visszamérésére, ezáltal kiszűrhetők az esetleges tervezési vagy gyártási hibák.

 

MŰVÉSZET ÉS DESIGN

Műtárgyak és szobrok digitalizálása: 3D szkennerrel digitális másolat hozható létre a műtárgyakról, amely alapján például 3D nyomtatással replikák gyárthatók, megvédve az eredeti változatot a sérüléstől.

Restauráció: a 3d szkenneléssel elkészített digitális modellek segítenek a restaurációs munkálatok tervezésében és a műtárgyak eredeti állapotának visszaállításában.

Művészi projektek: Kreatív művészeti projektekhez valósághű 3D modellek létrehozása, visszamodellezése.

 

EGÉSZSÉGÜGY, ORVOSTUDOMÁNY

Diagnózis és műtéti tervezés: a 3D szkennelés lehetővé teszi az egészségügyi szakemberek számára testrészek, szervek és szövetek részletes modellezését, amely segíthet a pontosabb diagnózis felállításában és a műtéti tervezésben.

Ortopédia és Protézisgyártás: 3D szkenner segítségével beszkennelhetők a különböző testrészek, így az orvosok személyre szabott protéziseket és implantátumokat tudnak tervezni és gyártani.

 

ÉPÍTÉSZET

Épületek és Terek digitalizálása: A 3D szkennelés segíti az építészeket a tervezési folyamatban és vizualizációban. 

Restauráció és Rekonstrukció: A 3D szkenner alkalmazása segítheti az építészeket és restaurációs szakembereket a pontos és hiteles helyreállítási munkák végrehajtásában.

 

FILMIPAR ÉS VIDEOJÁTÉKOK

Virtuális karakterek és helyszínek létrehozása: 3D szkenneléssel elkészíthetjük valós személyek, karakterek, díszletek, helyszínek virtuális változatát, amely ezután felhasználható filmekben, reklámokban, videojátékokban.

 

OKTATÁS, MÚZEUMOK

Oktatás: A 3D szkennelés lehetővé teszi interaktív oktatási anyagok és tanulási eszközök létrehozását.

Virtuális Kiállítások: 3D szkennelés segítségével digitalizálhatók a műtárgyak, amelyek felhasználhatók virtuális, online kiállítások készítéséhez. 

Múzeumi tárgyak archiválása: Ritka vagy törékeny tárgyak digitális archiválása múzeumi vagy oktatási célokra.

Alkalmazott 3D szkennereink

Einscan_Pro2 kézi 3D szkenner. 3D szkennelés, digitalizálás

EinScan Pro 2X PLUS 3D szkenner

Pontosság: akár 40 mikron

EviXscan-3D-Heavy-Duty

EviXscan Heavy Duty ipari 3D szkenner

Pontosság: akár 13 mikron

Calibry 3D kézi szkenner

Calibry kézi 3D szkenner

Pontosság: 0,1 mm

Calibry Mini 3D szkenner

Calibry Mini kézi 3D szkenner

Pontosság: 0,07 mm

További információ és ajánlatkérés

A 3D szkennelés alapdíja 36.000 Ft +áfa, amelyhez a 2. órától kezdődően hozzáadódik a 19.200  Ft + áfa mérnöki óradíj.

Amennyiben érdekli 3D szkennelési szolgáltatásunk, forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefonszám:   +36 1 477 4070 

Email:                 3d@kvint-r.hu