Menü Bezárás

Professzionális 3D nyomtatási megoldások az egészségügy számára

A különböző 3D technológiák lehetővé teszik személyre szabott egyedi implantátumok, ortézisek, protézisek, orvosi eszközök gyors és költséghatékony legyártását, virtuális műtéti szimulációt vagy akár élethű anatómiai modellek készítését az oktatás számára.

Alkalmazási területek

Egyedi implantátumok

A 3D nyomtatás lehetővé teszi, olyan komplex formájú tárgyak előállítását, amely hagyományos gyártási technológiákkal nem lehetséges, ennek köszönhetően az orvostechnikai ipar számos területén bizonyította már alkalmazhatóságát.

A 3D technológia segítségével az orvosok olyan egyedi implantátumokat készíthetnek, amelyek személyre szabottak, tartósak és rövidebb idő alatt elkészülnek. Mivel ezek a nyomatok nagy igénybevételnek vannak kitéve, erre a célra leggyakrabban fém (titán) vagy PEEK alapanyagot használnak.

Ortézisek, protézisek

A 3D nyomtatással készült könnyű, esztétikus és légáteresztő ortézisek nagyobb kényelmet biztosítanak a pácienseknek, szükség esetén egyszerűbben módosíthatók és gyorsabban elkészülnek, mint hagyományos társaik. A gyártáshoz szükséges 3D modell rövid idő alatt elkészíthető 3D szkennelés és egy erre alkalmas organikus tervező szoftver segítségével, mint például a Geomagic Freeform

VSP - Virtuális sebészeti tervezés

A 3D Systems VSP rendszere virtuális szimuláció alkalmazásával segít a bonyolult műtétek megtervezésében, segítségével az orvosok felkészülhetnek az operáció kritikus részeire, ezáltal optimalizálható a műtéthez, illetve rehabilitációhoz szükséges idő. 

Digitális fogászat

A 3D technológiát egyre szélesebb körben alkalmazzák fogászati területen, mivel gyorsabb, pontosabb és kényelmesebb ellátást biztosít az orvosok és a páciensek számára. A sokszor kellemetlen ráharapós lenyomatvétel helyett már intraorális 3D szkennerrel is elkészíthető a fogak digitális másolata, amely alapján akár aznap elkészülhet az ideiglenes fogpótlás vagy fogszabályzó. A 3D nyomtatók segítségével lehetőség van koronák, hidak, inlay és onlay betétek, műtéti sablonok, lenyomatok vagy fogszabályzók készítésére.

A képen látható fogászati fémnyomatot a Dentalklinik Dr. Tóka fogászati magánklinika készítette 3D Systems DMP Dental 100 fémnyomtatóval.

Orvosi eszközök

A technológiák és alapanyagok folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre szélesebb körben alkalmazható az additív gyártás orvosi eszközök készítésére, legyen szó műtéti sablonokról, emberi testtel közvetlenül érintkező orvostechnikai eszközök cserélhető egységeiről, klinikai használatra szánt termékek prototípusának elkészítéséről vagy egyéb orvosi kellékekről. A 3D Systems portfóliójában elérhető számos olyan alapanyag, amely biokompatibilis, sterilizálható és megfelel az ISO 10993-5 és az ISO 10993-10 szabványoknak.

3d-systems-figure-4-med-amb-10 orvosi eszköz

Oktatás, vizualizáció

A 3D technológiák innovatív megoldásait az egészségügyi oktatásban is sikerrel alkalmazzák. A színes 3D nyomtatás lehetőséget nyújt anatómiai modellek elkészítésére, a 3D szoftverek segítségével virtuális műtéti szimulációkat hajthatnak végre mind a hallgatók, mind a sebészek. 

D2P orvosi szoftver oktatás

Bionyomtatás

A 3D Systems és a United Therapeutics gyógyszeripari cég néhány éve közös projektet indított azzal a céllal, hogy transzplantálható tüdőket fejlesszenek a 3D nyomtatás és a sejtbiológia segítségével.
A vállalatok közösen kifejlesztettek egy módszert a hidrogél állványok gyors előállítására, amelyeket ezután élő sejtekkel perfundálnak. Az újonnan kifejlesztett Print to Perfusion™ eljárás, amelyet kifejezetten a regeneratív gyógyászati alkalmazások követelményeinek kielégítésére terveztek, lehetővé teszi nagy felbontású állványok 3D nyomtatását, amelyek élő sejtekkel perfundálva alkalmasak szövetek létrehozásához.
A technológia olyan ígéretes eredményeket hozott, hogy a 3D Systems bejelentette, hogy jelentősen kibővíti fejlesztési erőforrásait a regeneratív orvoslás és bionyomtatás területén. 2021 májusában megállapodást kötöttek a bionyomtatás egyik vezető innovátorával, az Allevi-vel. 

3D SZOFTVEREK

A D2P (DICOM to Print) szoftver és a 3D Systems nyomtatóinak együttes használata lehetővé teszi sebészek, radiológusok, laboratóriumi technikusok és egészségügyi eszköztervezők számára diagnosztikai minőségű 3D modellek nyomtatását. A megfelelő alapanyagokat használva a kész modellek biokompatibilisek és sterilizálhatók.

A Geomagic Freeform olyan hibrid tervezőszoftver, amely összetett tervezési folyamatokat tesz lehetővé, ideális az organikus formákat (pl. emberi testet) lekövető modellek létrehozására, ezért kiválóan alkalmazható ortézisek és protézisek készítéséhez.

HAPTIC DEVICES

Touch és Touch X – Haptikus eszközök nagy precizitást igénylő projektekhez

A 3D Systems haptikus eszközei lehetővé teszik a digitális világ valósághű fizikai érzékelését tervezés közben. A tollszerű kialakításnak köszönhetően biztosítják a 3D modellek szabadabb megformálását, amely főleg olyan bonyolult geometriáknál hasznos, amelyek hagyományos tervezési eljárásokkal nehezen kivitelezhetőek. A Geomagic Freeform szoftverrel együtt alkalmazva az iparág legátfogóbb organikus, hibrid tervező szoftverrendszerét biztosítják.

Cégünk, a Kvint-R Irodatechnikai és 3D Nyomtatási Kft. 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozásként 1991 óta jelentős szereplő a hazai irodatechnika és speciális nyomtatók piacán. Az elmúlt több mint 30 év során a piaci kihívásoknak megfelelően folyamatosan bővítettük termék kínálatunkat, fejlesztettük szolgáltatásunkat, új technológiákat vettünk fel a portfoliónkba. Ennek az innovatív üzleti filozófiának köszönhetően kezdtünk el foglalkozni 3D technológiákkal és váltunk napjainkra a hazai 3D nyomtatás és az additív gyártástechnológia egyik piacvezető cégévé.

Professzionális és ipari 3D nyomtatókra specializálódtunk, kínálatunkban megtalálhatók a 3D Systems, Kumovis, HP Jet Fusion, Evo-Tech, Builder 3D, Craftbot, Mimaki professzionális gépei, 3D szoftverek és 3D szkennerek.

Jelenleg 9 féle technológiában kínálunk 3D nyomtatókat (SLA, SLS, DMP, MJP, DLP, CJP, MJF, FFF, UV-curable Inkjet). Ez a változatos portfólió és az alapanyagok széles választéka lehetővé teszi számunkra, hogy az egészségügy számos területén megoldást tudjunk kínálni, legyen szó egyedi implantátumokról, protézisekről, ortézisekről, műtéti sablonokról, orvosi eszközökről vagy fogászati alkalmazásról.

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk vagy szolgáltatásunk, forduljon hozzánk bizalommal! 

Amennyiben érdekli valamelyik termékünk, jöjjön el hozzánk ingyenes konzultációra!

Telefonszám:  +36 1 477 4070      Email:  3d@kvint-r.hu

Partnereink

SZTE IKIKK 3D Központ

SZTE 3D központ

Az SZTE IKIKK 3D Központ egy úttörő kezdeményezés, amely a Szegedi Tudományegyetem high-tech és előremutató kutatások iránti elkötelezettségét példázza az additív gyártás területén. A központ fő küldetése, hogy elősegítse a 3D nyomtatás és a digitális gyártás terén zajló innovációkat. Egy olyan dinamikus és inspiráló közösség, ahol mérnökök, orvosok, kutatók és vállalkozók együtt dolgoznak azon, hogy új, 3D nyomtatáson alapuló megoldásokat találjanak és fejlesszenek ki  olyan kihívásokra, amelyek klasszikus eljárásokkal nem, vagy csak részben valósíthatóak meg.

Az SZTE 3D Központ kiemelkedő szerepre tör az additív gyártás országos és nemzetközi porondján egyaránt, és büszkén vállal részt és képviseli azt a legszélesebb körben, pl. tudományos eseményeken.