Menü Bezárás

3D nyomtatással született újjá a Radisson Blu Béke Hotel Mr. Foster nevű legendás szobra

Mr. Foster feje

Mindenkivel előfordul néha, hogy elveszti a fejét, így történt ez Mr. Foster esetében is. Az angol úriember és hű kutyája Jack már több évtizede őrzi a Radisson BLU Béke Hotel (egykori Britannia) lobbyját, azonban sajnálatos módon az utóbbi pár évben kétszer is rongálás áldozatául esett a szobor. 2019-ben kaptuk az első megbízást a fej 3D technológiával történő helyreállítására, majd pár hete újabb replika nyomtatása vált szükségessé, de mivel digitális formában rendelkezésre állt a modell, nem jelentett problémát az újragyártás.

Annak érdekében, hogy az elkészült szobor ne legyen túl nehéz, a fejről készült modell nyomtatás előtt ki lett üregesítve, ennek köszönhetően csökkenthető volt az anyagfelhasználás is. Valamint a fej belsejében kettő, egymásra merőleges merevítőbordát helyeztünk el a tartás érdekében.

A fej elkészítéséhez a 3D Systems CJP technológiájára esett a választás, amely segítségével színes tárgyak nyomtathatók élethű színben.

A nyomtatás 15 órát vett igénybe a 3D Systems ProJet CJP 660Pro készülékén. A nyomtató nagy nyomtatóterének (254 x 381 x 203 mm) köszönhetően egyben belefért a modell és nem volt szükség ragasztásra.

3D Systems 660 Pro

A nyomtatás végén porszívózással eltávolítottuk a tárgy körüli port, amely újból felhasználható a következő nyomtatás során.

Majd átkerült az utókezelő egységbe, ahol a nyomat felületén maradt maradék port is eltávolítottuk.

A letisztított fejet beimpregnáltuk a gyártó által kifejlesztett Binder-rel. Az infiltrálás megerősíti az anyag szemcséi közti kötést, illetve ezzel egyidőben a modell színét is élénkké teszi.

3D Systems CJP print

Mr. Foster újra elfoglalta helyét Jack mellett. 😊 A szálloda munkatársai úgy tartják, hogy Mr. Foster őket is figyeli, hogy megfelelő szervizzel fogadják a ház vendégeit.