Menü Bezárás

Ősminta készítése 3D szkennelés és 3D nyomtatás segítségével a Wladis ékszer számára

A gyantás 3D technológiákat gyakran használják ékszerészeti projektekhez, mivel szép sima felületű, részletgazdag modellek készíthetők velük. Erre hoztunk most mi is egy alkalmazási példát, amelyben a Wladis ékszer részére készítettünk 3D szkennelés és DLP nyomtatás segítségével ősmintát.

A Wladis Műterem 1993-ban alakult Péter Vladimir fémműves formatervező egyetemi tanár irányításával. Az általa tervezett és a műhelyben készülő ékszerek kötődnek az európai klasszikus design hagyományaihoz, de ősi és távoli kultúrák formavilágára is rezonálnak. Készítésmódjuk egyesíti a hagyományos ötvös eljárásokat és a legkorszerűbb nemesfém technológiát. Anyaguk nagyfinomságú (sterling) ezüst. A leggyakrabban alkalmazott ékkő a válogatott minőségű, kézi csiszolású hegyikristály és annak gazdag változatai. Az ékszerek egyediek, vagy kis példányszámban készülnek. Emellett alkalmazott kisplasztikák, érmek, díjak, nemesfém használati tárgyak is szerepelnek a Wladis Műterem repertoárján.

A projekt során elkészült érem-ékszer-talizmán egy korábban elkezdett sorozatnak a része, melyben az eddig alkalmazott készítési eljárások – kézi modellezés, szerszámkészítés, precíziós öntés, kézműves cizellálás – kibővítésével kísérletezett ügyfelünk. A készítési folyamat igy kibővül a nagyobb méretű modellkészítéssel olaj-alapú „clay”-ből, annak 3D-s szkennelésével és nyomtatásával a kívánt kis méretben. Ez váltotta ki az eddigi alkalmazott 1:1 (kis) méretű, kemény viasz modell faragási mozzanatot. Az újonnan alkalmazott módszert nagy részletgazdagságú művek esetében fogják majd hasznosítani.

A 3D szkennelés során Calibry Minivel dolgoztunk 0,15 mm-es felbontásban. Az így létrejött poligonmodell minimális utómunka után már kész is volt a gyártásra.

A kisméretű, viszont komplex, apró geometriákat tartalmazó forma ideális volt DLP gyantás nyomtatáshoz. Mivel a nyomat olyan szerszám ősmintájaként szolgál, amelynek 100 fok körüli hőmérsékletet kell kibírnia, alapanyagként High Temp FR 150C Black-et használtunk.

Nyomtatási adatok:

  • Nyomtató:                3D Sysems Figure 4 Standalone 3D nyomtató
  • Technológia:             DLP műgyantás technológia
  • Alapanyag: High Temp FR 150C Black
  • Nyomtatási idő:        1,5 óra
  • Utókezelés: 0,5 óra + 1,5 óra utótérhálósítás UV kabinban

A Wladis Galéria weboldala: https://wladisgaleria.hu/

Amennyiben érdekli 3D szkennelési szolgáltatásunk, forduljon hozzánk bizalommal!

Információ: https://www.kvint-r.hu/3d-szkenneles-2/

Elérhetőség: 3d@kvint-r.hu