Menü Bezárás

Nálunk járt Léna, a BME SharkTeam versenyautója

BME_SharkTeam_versenyautó

A BME SharkTeam azzal a céllal jött létre 2014-ben, hogy versenyautót készítsenek a Shell Eco-marathon-ra, ami a világ legnagyobb diákok számára szervezett üzemanyag hatékonysági versenye. A futam célja, hogy egy meghatározott mennyiségű üzemanyaggal a lehető leghosszabb távot tegyék meg az autók. A csapat a tagok cserélődése miatt egy ideig leállt a projekttel, de 2022-ben pár lelkes fiatalnak köszönhetően újraszerveződött és ismét belevágott a nagy feladatba.

Jelenlegi céljuk a 2023-as versenyre való kijutás, amihez már gőzerővel folyik az autó fejlesztése.  A csapat tagjai szakterületenként külön csoportokban dolgoznak: az elektronikai csoport felelős a motor vezérlésének és az autó szenzoros felszereltségének kialakításáért, a motor csoport feladata egy olyan egyedi tervezésű és előállítású motor megalkotása, ami a versenyautó lehető leghatékonyabb mozgatását teszi lehetővé, a mechanikai csoport felel a járműdinamikáért, a váz csoport foglalkozik a versenyautó szerkezetének megtervezésével, az aerodinamika csoport munkája a karosszéria geometria alakoptimalizálása szimulációs eszközökkel. Emellett fontos szerephez jut még az arculat és a szponzor csoport, akik a megjelenésért és a projekt anyagi hátterének megteremtéséért dolgozik.

BME_SharkTeam_Techtogether
BME SharkTeam a TechTogether mérnökhallgatói versenyen

A versenyautó fejlesztése során egy szkennelési feladattal keresett meg minket a csapat, mivel szükségük volt a váz 3D modelljére a gyártás pontosságának validációjához. A szkennelés során kapott stl-fileokat felületmodellé alakították, majd a Geomagic Control X szoftver segítségével összehasonlították az eredeti CAD geometria és a szkennelt 3D állomány közötti eltéréseket. A szögtorzulásokat és deformációkat a kritikus pontokban a kapcsolódó elemek újratervezésével kijavították, illetve a kapott eredményeket a későbbi számításokhoz használják majd fel.

Geomagic Control X minőségellenőrzés
Az eredeti CAD geometria és a szkennelt 3D állomány közötti eltérések összehasonlítása Geomagic Control X szoftver segítségével. Fotó: BME SharkTeam

Ezúton is sikeres felkészülést kívánunk a BME cápáknak és reméljük jól teljesít majd Léna a versenyen!

További információ a csapatról: https://sharkteam.eu/about.html