Menü Bezárás

3D Systems SLA nyomtatóval készült a Shapelab reklámfilm törpe harcosa

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Leopoly azzal a projekttel keresett meg minket, hogy a Shapelab szoftverükhöz készülő promóciós videóhoz szeretnének kinyomtatni egy általuk tervezett 3D figurát. A cég által fejlesztett Shapelab egy egyedi 3D design szoftver, amellyel a felhasználók intuitív módon művészi alkotásokat hozhatnak létre a digitális térben, VR-ban tervezhetnek 3D karaktereket, kellékeket vagy koncepciókat játékokhoz, filmekhez vagy akár ki is nyomtathatják azokat 3D nyomtatóval. Az utóbbi felhasználási területet szerették volna illusztrálni a szoftverben készített harcos kinyomtatásával.

Annak érdekében, hogy a figura minden apró részlete szépen kirajzolódjon és sima felületű nyomatot kapjunk az SLA technológiára esett a választás. Miután megkaptuk a 3D modellt, betöltöttük a Sprint szoftverbe, ahol elvégeztük a szükséges beállításokat. Nyomtatás előtt kiüregesítettük a figurát, a falvastagságot 3 mm-esre állítottuk illetve tettünk rá egy 18 mm átmérőjű leeresztő furatot, hogy a tárgy belső teréből a nyomtatást követően a gyanta ki tudjon folyni. Az üreges kialakítás jelentősen csökkenti a felhasznált alapanyag mennyiségét ezzel pedig a nyomtatási költséget.

A nyomtatás 11,5 óra alatt készült el 3D Systems ProJet 7000 3D nyomtató segítségével, Accura ClearVue áttetsző alapanyaggal.

Az SLA nyomtatás esetében – mivel az épülő tárgy magába a folyadékba merül – nem szükséges sok támasztékot elhelyezni.  Az utómunkát megkönnyíti, hogy a támaszték a kapcsolódási pontnál elvékonyodik, így az könnyen eltávolítható a tárgyról. Ezt követően az apróbb maradékot csipesszel le lehet szedni.

A tárgyak külső felületének tisztítása izopropil (IPA) fürdőben, kétszeres ultrahangos mosással történik. Az első mosás eltávolítja a tárgyak felületén található méz szerű alapanyagot, a második fürdő során pedig a legapróbb zugokból is kimosásra kerül a maradék gyanta.

A tárgy végső szilárdságának elérése érdekében fél órára UV kamrába kerül.

Az Accura ClearVue alapanyagból elkészült modell jól festhető, színezhető.

Az elkészült intro videó megtekinthető az alábbi linken: https://youtu.be/YHPVUaw-Mec

Illetve a Shapelab szoftver hivatalos oldalán: https://shapelabvr.com/

#3DSystems #SLA #Shapelab #VR #3Dmodellezés #3Dnyomtatás