Szótár

Alkalmazástechnika

Állásidő

Az az időtartam, amely alatt egy informatikai rendszer vagy szolgáltatás részben vagy egészben nem képes ellátni az eredeti funkcióit.

Címkenyomtató

Címke, etikett megnyomására alkalmas irodai berendezés.

Cserekészülék

Meghibásodás esetén, a javítás végéig biztosított készülék.

Digitális kép

Digitális sokszorosító gép

Disztribúció (distribution)

Terjesztés, ki-, el-, szétosztás.

Driver

Dobegység

Duplex nyomtató

A duplex nyomtató olyan nyomtató, mely képes a papír megfordításával, annak mindkét oldalára nyomtatni. Ezzel a technológiával nem csak a felhasznált papír mennyisége csökken és így a nyomtatási költségek, hanem környezetvédelmi hatása sem elhanyagolható. Számolja ki a duplex nyomtatás költségmegtakarítását és a fák számát, melyet így megment.A duplex nyomtatás további előnye, hogy a kinyomtatott papírok mennyisége kisebb, így tárolásuk, archiválásuk egyszerűbb, gyorsabb, és költséghatékonyabb.

Fax

Fénymásoló

Firmware

Közvetlenül a hardvereszközzel egybeépített ROM, PROM vagy EPROM memóriamodulban tárolt szoftver, amelynek feladata az eszköz működtetése, illetve az ahhoz szükséges alapvető be-/kimeneti rutinok biztosítása.

Fólia

Fotó nyomtató

Hálózati nyomtató

Helyigény

Az irodai berendezés által elfoglalt tér.

Illesztési probléma

IrDA

Digitális kommunikáció, információátvitel, mely a lézer és infravörös fényt használja adó és vevő között. Jól irányítható, szinte teljesen védetté tehető, ezért biztonságos, azonban az időjárás erősen befolyásolhatja a minőségét.

Kellékanyag

Kiegészítők

Konfigurálás

Lap/perc

A nyomtatás sebessége, az 1 perc alatt kinyomtatott lapok számát mutatja.

Leporellós nyomtató

Lézerfax

Lézer nyomtató

A lézernyomtatóban speciális, fényérzékeny anyaggal (általában szelénnel) bevont és elektromosan feltöltött henger található. Ezen egy lézersugárral jelölik meg a nem fehér pontokat: ahol a lézer a hengerhez ér, ott a henger ellentétesen lesz töltött a henger többi részéhez képest. Amikor pedig a henger a festékrésszel érintkezik, akkor az ellentétesen töltött részekre festék tapad. A papírra a festék a hengerről kerül: ráég, amikor áthalad a 200 Celsius fokos hengerpár között.
A színes lézernyomatóban lényegében négy közönséges lézernyomtató mechanikája épül egybe, és az egyetlen szelénhengerükre a világoskék, lila, sárga és fekete festékhengerekről egymás után kerülnek fel a színek. A négy színnel való átfestéshez a lézersugárnak négyszer kell végig futnia a szelénhengeren.

Mátrixnyomtató

A mátrixnyomtató az írógép továbbfejlesztett változata. A nyomtatófejben apró tűk vannak (általában 9 vagy 24 db). A papír előtt egy kifeszített festékszalag mozog amelyre a tűk ráütnek, és létrehoznak a papíron egy pontot. A kép ezekből a pontokból fog állni. A tűket elektromágneses tér mozgatja, és rugóerő húzza vissza eredeti helyükre. Ezzel az eljárással nem csak karakterek, hanem képek, rajzok is nyomtathatóak. A nyomtatott képek felbontása gyenge, de ahol nem szükséges a jó minőség, ott ma is használják, mert olcsó. A mátrixnyomtatók több üzemmódban tudnak nyomtatni:
Piszkozati (Draft): A piszkozati minőség a tűk egyszeri leütésével készül, és nem túl szép képet ad.
Közel levél minőségű (NLQ, Near Letter Quality): Ez már egy szebb képet adó üzemmód, a tűk többszöri leütésével hozza létre a képet.
Levélminőségű (LQ, Letter Quality) Legalább 18 tűsnek kell ahhoz lennie a nyomtatónak, hogy ilyen minőségben nyomtasson, és az így készített kép igen jó minőségű, de nagyon hosszú ideig tart kinyomtatása.
Egyes mátrixnyomtatók képesek színes nyomatok készítésére is, de ezek minősége igen alacsony.

Monó nyomtató

Multifunkciós

Nyomtatási sebesség

A nyomtatás sebességét lap/percben mérjük. Megadja, hogy egy nyomtató ideális körülmények között (megfelelő papír, rendeltetésszerű használat) átlagosan hány oldalt képes kinyomtatni percenként. A nyomtatási sebesség színes, illetve fekete-fehér nyomtatásnál változhat.

Nyomtató

A nyomtató, vagy angolul printer, olyan hardver, kimeneti periféria, melyet arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában papíron.

Nyomtató-center

Nyomtatópark

A cég, egység, szervezet összes nyomtatásra alkalmas készüléke.

Otthoni felhasználó

Az a felhasználó, aki magán célra használja az irodai eszközöket, vagyis az eszközt otthon vagy otthoni környezetben nem munka céljára használják.

Papír

Nyomtatásra, írásra alkalmas cellulóztartalmú növényi rostokból, ritkábban mesterséges szálakból előállított vékony, hajlékony termék.

Papírméret

Nemzetközi szabvány papírméretek mm-ben megadva:

A0 841 × 1189
A1 594 × 841
A2 420 × 594
A3 297 × 420
A4 210 × 297
A5 148 × 210
A6 105 × 148
A7 74 × 105
A8 52 × 74
A9 37 × 52
A10 26 × 37
  
B0 1000 × 1414
B1 707 × 1000
B2 500 × 707
B3 353 × 500
B4 250 × 353
B5 176 × 250
B6 125 × 176
B7 88 × 125
B8 62 × 88
B9 44 × 62
B10 31 × 44
  
C0 917 × 1297
C1 648 × 917
C2 458 × 648
C3 324 × 458
C4 229 × 324
C5 162 × 229
C6 114 × 162
C7 81 × 114
C8 57 × 81
C9 40 × 57
C10 28 × 40

 

P-touch

PostScript


Lapleíró nyelv, mely segítségével kommunikálnak a programok a komolyabb nyomtatókkal. 

Rendszerfelügyelet

RFID

(Radio Frequency IDentification)
Automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID cimkék és eszközök segítségével. Az RFID cimke egy apró tárgy, amely rögzíthető, vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba. Az objektum lehet tárgy, pédául egy árucikk, vagy alkatrész, illetve élőlény, így akár ember is.

Sormátrix nyomtató

Szerver

A kiszolgáló vagy szerver (az angol server szóból) az informatikában olyan (általában nagyteljesítményű) számítógépet, illetve szoftvert jelent, ami más számítógépek számára a rajta tárolt vagy előállított adatok felhasználását, a kiszolgáló hardver erőforrásainak (például nyomtató, háttértárolók, processzor) kihasználását, illetve más szolgáltatások elérését teszi lehetővé.

Színes nyomtató

Szkenner

A szkenner (más néven lapolvasó) a számítógép olyan perifériája, mely szövegek, képek, digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál.

Tartósbérlet

Termo nyomtató

A termonyomtatók hőérzékeny papírra nyomtatnak, úgy hogy a megjelenítendő pontok helyén felmelegítik a papírt, amitől annak színe megváltozik. 

Termotranszfer

Tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtatók tintapatronok segítségével tintacseppeket juttatnak a papírlapra. A patronban van egy porlasztó, ez megfelelő méretű tintacseppekre alakítja a tintát, és a papírlapra juttatja azt. A színes tintasugaras nyomtató színes tintapatronokat használ, általában négy alapszín használatával keveri ki a megfelelő árnyalatokat: ciánkék, bíborvörös, sárga és fekete színek használatával. Minden tintasugaras nyomtató porlasztással juttatja a tintacseppeket a papírlapra, de a porlasztás módszere változó. Ez történhet piezoelektromos úton, elektrosztatikusan, vagy gőzbuborékok segítségével.
A gőzbuborékos nyomtató a következő módon működik: A nyomtató cserélhető tintapatronja a papír felett oldalirányban mozog. A nyomtatófejben lévő, tintával töltött kamrácskákhoz szabad szemmel alig látható fúvókák (porlasztók) kapcsolódnak. Azokat a kamrákat, mely a nyomtatandó képrészlet soron következő képpontjához szükségesek, elektromos impulzus meglegíti fel, minek következtében a tinta a melegítési helyeken felforr, és a keletkező gőzbuborék egy-egy tintacseppet lő a porlasztókon keresztül a papírlapra. A tintasugaras nyomtatók egy-egy karaktert sokkal több képpontból állítanak össze, mint például a mátrixnyomtatók, ezért sokkal szebb képet is adnak annál: megfelelő tintasugaras nyomtatóval igen jó minőségű, színes képek is nyomtathatók, akár fotók is.

Toner

Tűzfal (firewall) 

Az illetéktelen hálózati hozzáféréseket megakadályozó szoftveres vagy hardveres eszköz, amely a kommunikáció folyamatába beépülve figyeli és szabályozza az átáramló forgalmat.
A tűzfalakat általában az Internetre kapcsolt számítógépek és helyi hálózatok védelmére alkalmazzák, hogy illetéktelenek ne nyerhessenek hozzáférést a hálózathoz és a számítógépeken tárolt adatokhoz.

Tűs nyomtató

TÜSZ

(Teljes körű Üzemeltetési Szolgáltatás)
Teljes körű üzemeltetési szolgáltatás, amely a papír és az elektromos áram kivételével a nyomtató üzemeltetésének minden költségét tartalmazza, színenkénti 5% fedettség mellett.

Üzemeltetési költség

(TCO)
Az eredeti fogalom szerint minden költség, amely a nyomtató üzemeltetése közben felmerül, legyen az kellékanyag, áram, vagy papír. Azonban hazánkban elfogadott az áram, esetleg a papír költség nélküli TCO számítás is.

Üzleti felhasználó

Az a felhasználó, aki üzleti céllal használja az irodai eszközöket, vagyis az eszközt munkahelyi környezetben munka céljára, annak könnyebbé tételére használják.

Vezérlőkártya