GINOP 2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

  • Nyomtatás

 

 

Projekt címe:

Digitális pigment átalakításos (DPM) textilnyomtató fejlesztése

 

Szerződés száma:  

GINOP-2.1.7-15-2016-01995

 

A projekt célja: 

 

A projekt keretein belül egy Digitális Pigment átalakításos textilnyomtató kívánunk kifejleszteni, tintasugaras technológiai alapokon, már meglévő nyomtatóművek és vezérlő rendszerek és részegységek átalakításával, egybeintegrálásával, ill. új szerkezeti és festékkezelő , vezérlő rendszerek kifejlesztésével.

 

A fejlesztési igényt az hívta életre, hogy eddig a nyomtatási fejlesztések elsősorban a síkbeli nyomatok képminőségének és a nyomtatás sebességének javításának irányába mozogtak. Ugyanakkor jelentős igény jelent meg, a textil felületek nyomtatására mind egyedi, kisszériás nyomatok, mind nagyszériás ipari nyomatok készítése vonatkozásában.

 

A Digitális Pigment Átalakításos technológia alkalmazásával egy nyomtatási lépésben képes a textil saját anygának átszínezésével leképezni a nyomatot. Az eddig használt technológiai eljárásoktól eltérően a Digitális Pigment átalakításos textilnyomtató nem igényli a textil vegyszeres előkezelését a nyomtatások előtt. Így a DPM technológia kevesebb festék és vegyszer felhasználás mellett nagyobb sebességet és termelékenységet kínál, továbbá extrém puha tapintású felületet eredményez a nyomtatott textil anyagán. A nyomat előhívása hőkezeléssel 160-190 Celsius fokon történik. A fejlesztés célja egy A2-es tintasugaras nyomtató alapokon kifejlesztett, DPM technológiájú direkt textil nyomtató, átalakított festékadagoló és vegyszeradagoló rendszerrel mely alkalmas az újratöltésre. Textilia/poló rögzítő, léptető elektro-mechanikus tárgyasztallal, vezérlő elektronikával, driver készletettel mely lehetővé teszi a nyomtató illesztését, minden különösebb szakmai ismeret nélkül a különböző operációs rendszereket használó számítógépekhez. A nyomtató max felbontása 1440×2880, max. nyomtatási felület 420×600 mm. Színes textil felületeknél két menetes, fehér textil felületeknél egy menetes nyomatképzéssel.

 

A fejlesztési költségek és a fejlesztési idő csökkentésének elérését háromdimenziós nyomtató segítségével tervezzük megvalósítani.

 


A projekthez az Európai Unió az Európai Strukturális és Beruházási Alapból valamint Magyarország Kormánya 129 296 151,-Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít.

 

Projekt adatai: 

 

  • Kedvezményzett neve: KVINT-R Irodatechnikai és 3D Nyomtatási Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Projekt címe: „Digitális pigment átalakításos (DPM) textilnyomtató fejlesztése”
  • Projekt azonosítója: GINOP-2.1.7-15-2016-01995
  • Támogatás összege: 129 266 233,-Ft
  • A projekt tényleges befejezési dátuma: 2019.08.31.