3D nyomtatás

A 3D nyomtatás a 21. század forradalmian új technológiája. A 3D nyomtatás segítségével háromdimenziós tárgyakat lehet létrehozni térbeli digitális modellekből. Az eljárás lényege, hogy apró részek összeillesztésével, összeragasztásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során egy nagyobb nyers darabról választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a késztermék.

 A 3D nyomtatás története

A "3D nyomtatás" fogalma még 1955-ből ered, két egyetemi hallgató, Jim Bredt és Tim Anderson, nevéhez fűződik, akik egy tintasugaras nyomtatót alakítottak át úgy, hogy az ne tintát fecskendezzen a papírra, hanem egy speciális ragasztóval egymásra épített rétegekkel térbeli objektumot hozzon létre. A szabadalmazott eljárás vezetett a két feltaláló által alapított Z Corporation és az ExOne születéséhez. 1987-ben Chuck Hull szabadalmaztatta a sztereolitográfiás SLA technológiát és megalapította a 3D Systems céget.

 A 3D nyomtatás elve

A 3D nyomtatás technológiájának lényege, hogy a számítógépből beolvasott megfelelő formátumú adatokat a nyomtató értelmezi és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez a technológia szerinti alapanyagból, amely lehet folyadék, por, műanyag por, vagy műanyag huzal. Az elkészített metszetet ezt követően térben elmozdítja és kezdi az újabb réteg készítését. ilyenformán fokozatosan felépíti a modellt a metszetekből. Ezeket a rétegeket, melyek alakra és vastagságra megegyeznek a virtuális modell metszeteivel. Ennek a módszernek legnagyobb előnye, hogy majdnem minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani. A technológiának köszönhetően olyan üreges tárgyakat is el lehet készíteni, amelyek belül további benszülött tárgyakat tartalmaznak. Ez a műszaki sajátosság igen különös formák kialakítását teszi lehetővé. A nyomtató felbontását a rétegek vastagsága és a réteg síkjában a szokásos dpi-ben vagy mikrométerben (μm) adják meg. A szokásos rétegvastagság körülbelül 100 μm (0,1 mm), de vannak olyan nyomtatók, melyek 16 μm vastag rétegeket képeznek. A réteg síkjában a felbontás a lézernyomtatókéhoz hasonló. A részecskék (3D "pontok") átmérője mintegy 50-100 μm (0,05-0,1 mm)

labda 5

toll 5

A 3D nyomtatás cégünk által alkalmazott fajtája a porból ragasztásos eljárás. A nyomtatási eljárás során vékony porrétegek egymásra építéséből épül fel a tárgy. A porrétegek fixálása a megfelelő helyeken speciális ragasztóval történik. A nyomtató monokróm vagy színes üzemmódban is tud dolgozni. Színes nyomtatás esetén a ragasztóanyaggal együtt festék is kerül a modellre, rétegről rétegre építve fel így a modellt.

A lépték-és színhelyes modell nagyságától függően a teljes tálca (20 ×25 ×35cm) méretű tárgy nyomtatási ideje elérheti a 10-15 órát is. A nyomtatást követő különféle fixálási eljárások erednyényeként a kész modell eltérő felhasználhatósági tulajdonságokkal rendelkezik. A különféle fixálási eljárások segítségével a későbbi felhasználás igényeihez igazítható a modell.  

IMG 9519 haz 1 5 IMG 9521 haz 2 5 IMG 9523 haz 3 5